English Grammar class 12 Formation Question

0
262
English Grammar class 12 Formation Question

વિદ્યાર્થી મિત્રો,

→  અંગ્રેજી ભાષામાં વાતચીત દરમ્યાન તમારે તમારા સાથી મિત્ર સાથે કોઈ માહિતી મેળવવા માટે કે કંઈક જાણવા માટે પ્રશ્ન પણ પૂછવા પડે.

→વિદ્યાર્થી મિત્રો તમે બજારમાં જાઓ કે સ્ટેશન પર જાઓ, તમે ખરીદી કરવા માટે જાઓ કે ફરવા માટે, તમે કોઈ શાળા- મહાશાળામાં એડમીશન મેળવવા માંગતા હોય કે નોકરી માટે માહિતી મેળવવા માંગતા હોય, અને આવી અનેક બાબતો માટે તમારે વ્યક્તિને પ્રશ્ન પૂછવા પડે છે. આમ પ્રમાણ પૂછતાં રાખવું એ એક મહત્વનું કૌશલ્ય છે.

→ આ પ્રકરણમાં તમને અલગ અલગ પ્રકારના પ્રશ્ન  કેવી રીતે પૂછવા તે અંગે માર્ગદર્શન આપવામાં આવ્યું છે. આ પ્રશ્નમાં ત્રણ વાક્યો આપ્યા હશે. ત્રણેય વાક્યોમાં કેટલાક શબ્દ/ શબ્દસમૂહ નીચે લાઈન આપી હશે.દરેક વાક્ય નીચે ચાર-ચાર વિકલ્પો આપ્યા હશે. દરેક વાકયમાં underlined parts જવાબ બને તેવી  રીતે વિકલ્પોમાંથી સાચા પ્રશ્નને શોધીને જવાબ તરીકે લખવાના છે.

→ Example: Select the correct questions and write then.

(1) Mira bought 1 k.g. Ghee.

(a) Who bought ghee?    (b) What did Mira buy?

(c) How much Ghee did Mira buy?(d)why did Mira buy Ghee?

Ans:- (c) How much Ghee did Mira buy?

 

→  મિત્રો અંગ્રેજી ભાષામાં વારંવાર ઉપયોગમાં લેવામાં માનતા ‘Wh’ questions words ની માહિતી કોઠા દ્વારા માહિતી આપવામાં આવી છે. અહીં ક્યાં ‘wh’ કયા

કારણ માટે/ હેતુ જાણવા માટે ઉપયોગમાં લેવાય છે તેની માહિતી ઉદાહરણ સાથે નીચે આપવામાં   આવી છે.

  • ‘Wh’ questions and their functions:

No      Wh’ questions.                 Its function/ પ્રશ્ન પૂછવાનો હેતુ

  1.       Who (કોણ).                     કર્તા જાણવા માટે, ક્રિયા કરનાર

                                                   જાણવા માટે.

  1.     Whom (કોને, નું ની ના).        કર્મ જાણવા માટે.

  

  1.     Whose (કોનો નાયક, નું ,ની, ના).     સંબંધક બાબતો જાણવા માટે.
  1.     Which (કોણ, કોના, નું, ની, ના).       નિર્જીવ બાબતો માટે, પસંદગી

                                                           અંગેની માહિતી મેળવવા માટે.        

  1.     What (શું ).                              બાબત જાણવા માટે.

                                                         to know the action or thing.

  1.     Where (ક્યાં).                        સ્થળ જાણવા માટે.
  1.     When (ક્યારે).                       સમય જાણવા માટે.
  1.     Why (શા માટે).                      કારણ/ હેતુ જાણવા માટે.
  1.       How (કેવી રીતે).                To know the process of action.

                                                  કોઈ કાર્યની વિગત જાણવા માટે.

  1.     How many (કેટલા).           સંખ્યા જાણવા માટે
  1.     How much (કેટલું).           જથ્થો જાણવા માટે.
  1.     How long (કેટલી લંબાઈ | સમય).    લંબાઈ જાણવા માટે,

                                                            સમય જાણવા માટે.

  1.       How far (કેટલું દૂર).                   અંતર જાણવા માટે.

Example:

Who is a doctor? Amit  is a doctor

Whom do I meet?l meet Ajay.

Whose brother do you invite? i invite Ajay’s brother.

Which car did you buy?I bought a black car.

What is your name?My name is Ram.

Where is Mumbai?Mumbai is onbthe sea beach.

When will you come? will come at 10.

How did you pass this exam? I worked hard.

How many books will you buy?I will buy 10 books.

How much milk do you drink? I drink a glass of milk.

How long will you stay there?I will stay there for two hours.

How far is Ambaji? Ambaji is 80 k.m far.

  •   ‘ Wh’ question word વડે પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવતી વખતે સાચો પ્રશ્ન વિકલ્પ તરીકે પસંદ કરતી વખતે ધ્યાનમાં રાખવાની બાબતો.

1.Study underlined word / words/ phrasel clause:

  મિત્રો, તમારું સૌથી મહત્વનું કામ underline વાળા શબ્દ/ શબ્દો/, શબ્દ સમૂહ કે વાક્યને સમજવાનું છે. તમારે આ underlined parts તમારા પ્રશ્નનો જવાબ બને તેવી રીતે પ્રશ્નાર્થ વાક્ય રચના કરવાની છે, આ underlined part ને સમજીને તેના માટે ક્યો ‘Wh’ word તમે પસંદ કરશો તે સૌથી મહત્ત્વની બાબત છે. આ પ્રકરણની શરૂઆતમાં દર્શાવવામાં આવેલા table નો અભ્યાસ તેમને અહીં મદદરૂપ થશે.

  1. Choosing ‚Wh’ word:

  આપ જે બાબત જાણવા માંગતા હોય તે બાબત જાણવા માટે ઉપયોગમાં લેવામાં આવતા ‘Wh’ word વડે જ પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવું.

Example:

(1) Keyur will come tomorrow to meet me.

When will Keyur come to meet me?

  અહીં tomorrow શબ્દ નીચે underline છે. આ શબ્દ સમય દર્શાવે છે. સમય જાણવા માટે when નો ઉપયોગ થાય છે. તેથી ‘when’ word વડે આ પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવામાં આવ્યું છે.

(2) Keyur will come tomorrow to meet me.

Who will come tomorrow to meet me?

 ‌‌ અહીં Keyur શબ્દ નીચે underline છે. આ શબ્દ કર્તા દર્શાવે છે. કર્તા જાણવા માટે Who ‘Wh’ word નો ઉપયોગ થાય છે.તેથી ‘Who’ word વડે ઓ પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવામાં આવ્યું છે.

(3)Keyur will come tomorrow to meet me.

Why will Keyur come tomorrow?

અહીં to meet me શબ્દ સમહ નીચે underline છે. આ શબ્દ સમૂહ કેયુરને આવવા માટેનો હેતુ દર્શાવે છે. કોઈ ક્રિયાનો હેતુ જાણવા માટે Why ‘Wh’નો

ઉપયોગ થાય છે. માટે આ પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવા માટે  ‘Why’ word વડે આ

પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવામાં આવ્યું છે.

  1. Tense : મૂળ વાક્ય જે કાળમાં હોય તે કાળમાં જ પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવું,

Example : 1. I play cricket.

                  Which game do I play?

  1. I played cricket.

                Which game did I play?

  1. No change in other word / words / phrases/ clause : Underlined part જવાબ બને તેવી રીતે પ્રશ્નાર્થ વાક્ય બનાવવા માટે તમારે  subject, auxiliary verb અને main verbui મા જ ફેરફાર કરવાના છે. અન્ય શબ્દ કે શબ્દ સમૂહ માં કોઈ જ ફેરફાર કરવાના નથી. આ બાબતનું બરાબર ધ્યાન રાખવું. વાક્ય ગમે તેટલું લાંબુ હોય પરંતુ સૂચિત કર્યા ન હોય તેવા કોઈ શબ્દો કે વાક્યમાં ફેરફાર કરવો નહિ.

Example : 

  1. Sachin hit two centuries in the last match of world cup.

 How many centuries did Sachin hit in the last match of world cup?

2.I played cricket at the Motera stadium, Ahmedabad.

 What did I play at the Motera stadium, Ahmedabad.

  હવે આપણે અલગ અલગ ‘Wh’ question word વિશે અભ્યાસ કરીએ.

  •   Wh’ Question Words: Function, Form, Example and Exercise
  1.   Who

(1) Function :

  • The question word ‘Who’ નો ઉપયોગ ચોક્ક્સ action નો કર્તા જાણવા માટે થાય છે.

       દા. ત., Who is dancing?

  • ચોક્કસ ક્રિયા કરનાર કોણ છે તે જાણવા માટે Who નો ઉપયોગ થાય છે.

        દા. ત.,Who breaks this glass?

               Who sings such songs?

  • Who is used to ask questions about people’s identity?

For example:

1.Who is appointed as a new teacher in this school?

2.Who is your best friend?

(2) Form

Who + ક્રિયાપદ+કર્મ 

Who is a doctor?

  • In a who question, the verb to be’ must agree in tense and number with the noun or pronoun it points to.

Example:

  1. Who is your favorite singer?

2.Who are your favorite singers ?

Remember :

   Assertive sentence નુ Who ‘Wh’ word  દ્વારા Interrogative sentence માં રૂપાંતર કરતી વખતે  Assertive sentence માંથી કર્તા દૂર થાય છે.

Example : Raju is clever

                Who is clever?

Example :- Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) Raju is opening a new company.

(2) Sweta is My sister.

(3) Shreya is Rutva’s.

Answers : 

 

 (1) Who is opening a new company?

(2) Who is My sister?

(3) Who is Rutva’s friend?

Exercise: 1 Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Kripa went to U.S.A.

2 Anti and Kripa are friends.

  1. Everybody in the family respects Nana.

4.Nobody knows how the mistakes took place.

  1. The government formed the rules of this company.
  1. At the end of the day Krishna declared his innings.

7.The next day Krupa will address a new session in the morning.

  1. Mary defeated many boxers.

9 .M.S Dhoni has been playing cricket for last many years.

  1. In 1942 Gandhiji started Quit India movement.
  1.   Whom

(1) Function:

 

  • The question word ‘Whom’ નો ઉપયોગ વાક્યમાં કર્મ જાણવા માટે થાય છે.

         દા.t., Whom are you calling?

  • Whom is used to ask questions about the object.

            For example:

  1. Whom have you invited at your party?
  2. Whom have you sent invitation cards?

(2) Form:

Whom + auxiliary verb + subject + main verb

             (ક્રિયાપદ) +            (કર્તા ) + (મૂળ ક્રિયાપદ)

Whom did you meet?

  • In a Whom question, the auxiliary verb must agree in tense and number with the subject it refers to.

Example:

  1. Whom does the meet?

2.Whom do you meet?

  Remember : Assertive sentence નું  Whom ‘Wh’ word દ્ધારા Interrogative sentence માં રૂપાંતર કરતી વખતે   Assertive sentence

માથી કર્મ દૂર થાય છે.

Example : I met Raju.

               Whom did I meet?

  •  મૂળ વાક્યમાં જો કર્મ સાથે કોઈ પ્રેપોઝીશન જોડાયેલું હોય તો પ્રશ્નાર્થ વાક્યમાં આ પ્રપોઝીશન ‘Wh’ સાથે જોડાયેલું રહે છે.

For example:

I am looking to Arti.

To whom am I looking?

Example : Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) I meet Ram yesterday.

(2) Our principal called our English teacher.

(3) Amitabh dances with Rekha in many movies.

Answers :

 (1) Whom did I meet yesterday?

(2) Whom did our principal call?

(3) With whom does Amitabh dance in many movies?

 Exercise: 2 

 

Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. I met Ami at the railway station.
  1. I called Raju as a chief guest.
  1. Helen Keller asked the workers to strike against war.
  1. Walt Disney met his distributors to discuss about The Rabbit.
  1. The Best Actor award was declared by Rekha.
  1. He will stand behind Ami.

7.‘ Gitanjali’ was written by Rabindranath Tagore.

  1. Mr. White and Mrs:White were waiting for Mr. Morris.
  1. The committee expects the president to look into the matter.
  1. Krutarth has received that gift from Rutvij just now.
  1. Whose

(1) Function:

  •  Whose question word is used to identify the person who owns something or the animal that has something or to know about the subject or the verb?

For example:

  1. Whose acting do you like to see?
  2. Whose mantras are you chanting in the morning?
  3. Whose brother helped you?

(2) Form :

Whose  વડે પ્રશ્ન ત્રણ રીતે બનાવી શકાય છે.

( A)  કર્તા તરીકે   whose

Whose + noun + verb + કર્મ?

 ( સંબધિત બાબત) +(ક્રિયાપદ)

  Whose mother called you?

(B)   કર્મ તરીકે Whose

Whose + noun + auxiliary verb + કર્તા +મૂળ ક્રિયાપદ?

      (સંબંધક બાબત  ) + (સહાયક ક્રિયાપદ)

   Whose song are you singing now?

(C) Whose + main verb + object?

   Whose are these files?

     Remember :

Assertive sentence નું Whose ‘Wh’ word દ્વારા Interrogative માં રૂપાંતર કરતી વખતે સંબંધક વિભક્તિ  my, mine/our, ours/ your, yours/ his, her, hers/ theit, theirs તેમજ apostrophe’s ધરાવતા જે તે 

બાબતના સંબંધક દૂર થાય છે.

 Example : 1. This bag is mine.

                  Whose bag is this?

  1. I admire your singing

    Whose singing do I admire?

  1. Arpita will go to Ambaji with Kripa’s sister.

   With whose sister will Arpita go to Ambaji?

  •  મૂળ વાક્યમાં જો સંબંધક વિભક્તિ કે જે તે બાબત સાથે સંબંધ ધરાવતી વ્યક્તિ સાથે  preposition જોડાયેલ હોય તો પ્રશ્નાર્થ 

વાક્યમાં આ પ્રેપોઝીશન whose સાથે જોડાયેલું રહે છે.

  For example :

I am asked to take a pen from your bag.

From whose bag am I asked to take a pen?

Example : 

 

Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) Ajit is My friend.

(2) Arti’s Papa called me.

(3) Ramsing won our heart.

Answers :

 (1) Whose friend is Ajit?

(2) Whose papa called me?

(3) Whose heart did Ramsing win?

Exercise: 3

  Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Arpita is Maya’s cousin.
  1. Vinod is my friend.
  1. Aradhana calls my sister daily.
  1. Mrs. White kept Mr.white’s hand in her hand.
  1. Suketu invited us at Rita’s home.
  1. Walt made Mikki’s cartoons.
  1. You should love your heart before you love others.

8.Vodafone takes over Hutch’s company.

  1. We lived in Nana – Nani’s house for more than 20 years.
  1. Gandhiji wished freedom for Indian’s progress.

4 .  Which

(1) Function :

  • This question word ‘Which’ is used to ask the listener to identify or choose a specific item from a list that is known to both to the listener and the speaker.

બોલનાર અને સાંભળનાર બંને ને ખ્યાલ હોય તેવી પસંદગીની કેટલીક બાબતોમાંથી ચોક્કસ પસંદગી પૂછવા માટે which નો ઉપયોગ થાય છે.

For example:

  1. Which girl is sick? (Lina or Rina)
  2. Which dish is easy to prepare? (Punjabi or Gujarati)

(2) Form :

Which ‘Wh’ question વડે અલગ અલગ forms  દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

(A) Which + to be verb?

Which is the first event?

(B) Which + noun + auxiliary / main verb?

Which file is yours?

Which animal runs the fastest?

(C) Which + noun + auxiliary verb + subject + main verb

Which book are you reading now?

Example : 

 Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) I like Laxa Mobile phone.

(2) He killed that wild animal.

(3) I would prefer Indian food.

Answers

 (1) Which mobile phone do I like?

(2) Which animal did he kill?

(3) Which food would I prefer?

Exercise: 

  Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. 100 million people watched The Mickey Mouse’ serial.

2.I fully trust on this Run machine.

  1. A quarter of a billion people saw a Disney movie in 1968.
  1. They were ready to fight against the horror deeds.
  1. I like love machine.
  1. That lion was attacked by big buffalo.
  1. I play cricket manytimes.
  1. Aruna came Delhi through the Rajdhani train.
  1. Medha Patkar was standing under Gulmohar tree.
  1. A scientist was attracted by a magic fruit.
  1.   What

(1) Function:

  • This question word ‘What’ is used to know about the information regarding something.‘ What’ નો‌ઉપયોગ કોઈ બાબતની માહિતી જાણવા માટે તેમજ કોઈ વ્યક્તિનો વ્યવસાયે જાણવા માટે થાય છે.

For example:

1.What is your name?

  1. What is the result?
  • This question word is used to know about the profession or position of a person.

For example:

  1. What is your father?
  2. What is Mr.Dave?

  Remember : What વડે પૂછવામાં આવતા Assertive sentence માથી ચોક્ક્સ બાબત દૂર થાય છે.

Example : My name is Ram

               What is my name ?

(2) Form :

What ‘Wh’ question  વડે અલગ અલગ forms‌ દ્ધારા બનાવી શકાય.

(A) What + verb (auxiliary or main) + object?

 

   What caused malaria?

    What is his name?

(B) What + auxiliary verb + subject + main verb?

  What is she cleaning?

(C) What + noun + auxiliary verb + subject + main verb?

  By what problem are you suffering?

Example : 

  Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) I brought a new bungalow.

(2) I write an email every morning.

(3) We organized a party yesterday.

Answers : 

(1) What did I buy?

(2) What do I write every morning?

(3) What did I organize yesterday?

Exercise-5:

 

   Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. My name is Ram.
  1. The manager owned a new flat.
  1. Anjana gifted me iphone 7 on my birthday.
  1. Walt Disney established a new company.
  1. Kavita got a pearl necklace for her birthday.
  1. The tourists will like to watch Indian cultural program in this meet.
  1. I kept Nani’s cot in Nana’s room.
  1. The customer should delete error program to install love.
  1. Kiran is playing games on the play ground.
  1. Arpita and Kavya are giving instructions to control traffic.
  1. Where

(1) Function :

  • This question word where is used to ask questions about places, directions and locations.
  • સ્થળ અંગે માહિતી માટે ‘ where’  શબ્દનો ઉપયોગ થાય છે.

For example:

  1. Where is Agra?
  2. Where will you keep your mobile phone?
  3. Where is Mr.Law’s office?

(2) Form:

Where ‘Wh’ word વડે અલગ અલગ  forms દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

(A) Where + to be verb +subject (noun/ pronoun)?

       Where is Japan?

(B) Where + auxiliary verb + subject (noun / pronoun) + main verb?

  Where have you kept your books?

Remember :

Where વડે પ્રશ્ન પૂછવામાં આવતા  Assertive sentence માથી સ્થળ દર્શાવતો શબ્દ દૂર થાય છે.

Example : I lived in Europe.

                 Where did I live?

Example :

  Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) My brother went U.S.A. last year.

(2) Indian team is playing at England.

(3) Raju meet me here.

Answers :

 (1) Where did my brother go last year?

(2) Where is Indian team playing?

(3) Where did Raju meet me?

Exercise-6 : 

Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Ami lived in Banglore.
  1. Gandhiji was born in Porbandar.

3.Mr.Morris worked in India.

  1. Ants carried the bits of insects and stopped near the top of the pit.
  1. The man was painting rainbow sitting near the river bank.
  1. Narendra suddenly comes from a small village and becomes a leader.
  1. People should deposit their money in the Nationalized banks.
  1. The narrator always meets his Nana at the Public Park.
  1. Mahatma started ‘Dandikuch’ from the Sabarmati Ashram.
  1. I see him everywhere I go.
  1.   When

(1) Function: 

  •  This question word ‘When’ is used to ask questions about dates, day, and time.
  • સમય અંગે માહિતી માટે ‘ When’શબ્દનો ઉપયોગ થાય છે.

For example:

1.When will you come?

  1. When will you get your exam result?

(2) Form:

When ‘Wh’ word વડે  અલગ અલગ forms દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

(A) When + to be verb +subject (noun/ pronoun)?

When was your painting competition?

(B) When + auxiliary verb + subject (noun / pronoun) + main verb?

When are you going to M.Abu?

Examples : 

Study the following examples.

  1. When did Walt start his new company?
  1. When will you meet me?
  1. When can you install love?
  1. From when will you join this job?
  1. When does Maya come?

  Remember : When વડે પ્રશ્ન પૂછતા સમય દર્શાવવા શબ્દ Assertive sentence માંથી દૂર થાય છે.

   Example : We will go tomorrow.

    When will we go?

Example : 

 Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) I received your email last night.

(2) Narendra Modi became Prime Minister in 2013.

(3) India got freedom in 1947.

Answers : 

(1) When did I receive you email?

(2) When did Narendra Modi become Prime Minister?

(3) When did India get freedom?

Exercise-7 : 

Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Suketu reached at the station at 9 o’clock.

2 I will come there at noon.

3.The doctor met Nana in the evening.

  1. The next bus to Goa is at 12.00.
  1. She will call me next morning.
  1. Kanaya wants to see Radha whole day.

7.The throat procession is on Friday night.

  1. We will declare our innings on Monday.

9.The admission will be started from next Monday

  1. In 1827, New York he passed an Emancipation act.
  1. Why

(1) Function :

  • This question word ‘Why’ is used to ask questions about the cause, reason or purpose for something.
  • આ પ્રશ્નાર્થ વાક્યનો ઉપયોગ કોઈ ઘટનાનું કારણ/હેતુ જાણવા માટે થાય છે.

For example:

  1. Why are you so late?
  2. Why didn’t she attend the party?
  3. Why are they going to the U.S.A.?

(2) Form :

Why ‘Wh’ question વડે અલગ અલગ forms દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

(A) Why + to be verb + noun / pronoun + adjective ?

   Why are you sad?

(B) Why + auxiliary verb + noun / pronoun + main verb?

   Why is he reading a story book?

Remember :

 Why વડે પ્રશ્ન પૂછતાં  Assertive sentence માંથી કારણ દર્શાવતા શબ્દસમૂહ દૂર થાય છે.

Example : He is late because he is sick.

                Why is he late?

Example:

  Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) Arunima Climbed Everest to prove herself.

(2) Aswin was late because he was asked for other task.

(3) India played slow so we could not win.

Answers :

 (1) Why did Arunima Climb Everest?

(2) Why was Aswin late?

(3) Why could we not win?

Exercise-8 : 

 

 Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Mary Kom won the gold medal because she practiced more

2.Ruchita invited Asha because of her honesty.

  1. Since I was late I was not allowed to attend the meeting.

4.As price of petrol is raised people buy CNG cars.

  1. Owing to her liking for magic. Mrs. White wished to visit India.
  1. My papa is going to U.S.A. Next week so he works the whole day.

7.Because of poverty India can’t make progress.

  1. They elect Modi for development
  1. The lawyer constantly talks with him to convince him about his faults.
  1. The Indian government announced demonetization to control corruption and terrorism.

9 . How / How many / How much / How long How far

How :

(1) Function:

  • The question word ‘How’ is used to ask the process of something some events.

For example:

  1. How is tea prepared?
  2. How will you come?
  • ‘How is used to ask the condition of someone or something.

For example:

1.How is your father?

  1. How is it now?
  • ‘How’ નો ઉપયોગ કોઈ બાબત કેવી રીતે બની તે જાણવા માટે તેમજ કોઈ પરિસ્થિતિની જાણ કરવામાટે થાય છે.
  • How’ is used with certain adjectives to ask for different types of information.

Like : distance, age, size, time.

Examples:

1.Distance : ( અંતર વિશે જાણવા)

How far is the super market from here?

  1. Age (ઉંમર વિશે જાણવા)

How old is your brother?

3.Size : ( સાઇઝ વિશે જાણવા)

How big is this house?

4.Time : ( સમયનો ગાળા વિશે જાણવા ) (duration of time)

How long do you stay here?

How many / how much : (સંખ્યા , જથ્થો જાણવા માટે)

(1) Function :

  • How many and How much are used to ask questions about quantity or amount.
  • How many is used with plural countable nouns and how much with uncountable nouns.

Examples:

  1. How many people have visited Maharana Pratap’s palace?
  2. How much electricity is wasted on religious festivals?

(2) Form :

  • How / How many / How much / How long How far જેવા  ‘Wh’ question વડે અલગ અલગ forms દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

દ્વારા પ્રશ્ન બનાવી શકાય.

(a) How :

  1. How + to be + noun / pronoun?

     How are you?

  1. How + auxiliary verb + noun pronoun + main verb?

    How will you go there?

(b) How far / How long / How old :

  • How + adjective + auxiliary verb + noun / pronoun + main verb?
  1. How long do you stay?
  2. How far will you go?
  3. How old are you?

+c)How many / How much:

  • How many / How much + noun + auxiliary verb + noun / pronoun + main verb?
  1. How many paintings will you buy?
  2. How much time do you need?
  • How much / How many + noun + verb?
  1. How many boys are coming?
  2. How many books are bought?
  3. How much water is left here?

Remember:-;

  Assertive sentence પ્રશ્નનો વિધાનમાં રૂપાંતર કરવા માટે નીચે દર્શાવેલા શબ્દ/ શબ્દસમૂહ દૂર થાય છે.

Example : 

How many →સંખ્યા દર્શાવતા શબ્દ

How much → જથ્થો દર્શાવતા શબ્દ

How far     →અંતર દર્શાવતા શબ્દ

How long  →સમય દર્શાવતા શબ્દ

Example :

  Frame questions to get underlined words as their answers.

(1) Ambaji is 100 k.m. far from Mehsana.

(2) My friend is very old.

(3) I eat five applies

(4) Raju bought 1 kg. ghee.

(5) He is 60.

Answers : 

(1) How far is Ambaji, from Mehsana?

(2) How is my friend?

(3) How many apples did I eat?

(4) How much ghee did Raju buy?

(5) How old is he?

Exercise-9 :

  Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Amu is very honest.

2.Amitabh Jokes tall and handsome.

  1. Prithviraj Chauhan fought bravely with Ghori.

4.Arti will buy two dresses from this sale.

  1. Kripa bought 2 kg apple.
  1. Henry is 1.7 meters tall.

7.Rucha is 12 years old.

  1. This house has four bed rooms and three bathrooms.
  1. This mobile phone is of 400 dollars,
  1. Ambaji is 100 km away from here.
  •   MIXED EXERCISES. •

 Frame the questions to get the underlined words as their answers.

  1. Rahul went to Dubai for learning architecture.

(A) Who went to Dubai for learning architecture ?

(B) Where did Rahul go for learning architecture ?

(c) What did Rahul learn in Dubai ?

(D) Where had Rahul gone for learning architecture ?

  1. I will go to Haridwar for the immersion of the ashes of my father.

(A) Who will go to Haridwar for the immersion of the ashes of my father?

(B) Where will I go for the immersion of the ashes of my father?

(C) Why will I go to Haridwar?

(D) Whose ashes will I immerse at Haridwar?

  1. About the age of nine,Sojourner Truth was auctioned off to an English man named John Nealy.

(A) Who was auctioned off to an English man named John Nealy?

(B) Who bought Sojourner Truth ?

(C) What had happened to Sojourner Truth when she was just nine?

(D) At what age was Sojourner Truth auctioned off ?

  1. Sergeant Morris had given Mr. White the monkey’s paw.

(A) Who had given Mr. White the monkey’s paw.

(B) By whom had the monkey’s paw given to Mr. White?

(C) What had Sergeant Morris given to Mr. White?

(D) Whom had Sergeant Morris given the monkey’s paw?

  1. Love is free ware. Be sure it will not disrupt others.

(A) What care should we take?

(B) What is a free ware?

(C) How much love cost?

(D) Why should one need to be sure??

6.The sales representative gave the customer who wanted to install love in his heart, a few tricks to do so.

(A) Why did the customer go to the sales representative

(B) How did the sales representative help the customer?

(C) Who wanted to install love?

(D) Whose help the customer sought?

7.Walt, being really a complex man, was a genius for the writers, producers, and animators.

(A) For whom was Walt a genius?

(B) What kind of personality Walt had?

(C) Who was complex but genius?

(D) What did the writers think about Walt?

  1. For becoming an effective speaker, one should know how to modulate one’s voice, that is a gift of nature, properly. For that give your ears to known speakers.

(A) What is the condition to become a good orator?

(B) How is voice considered?

(C) When is knowledge of modulation of voice is necessary?

(D) Who are to be listened?

  1. ‘Be confident’ is the most vital piece of advice any expert interviewer will give. I have faced about ten interviews without failure.

(A) What advice is given by the expert interviewers?

(B) What was the outcome of the writer’s interviews?

(C) How many interviews did I face?

(D) Who advises to be confident?

  1. Anil always helps the needy to get satisfaction.

(A) Why does Anil get satisfaction ?

(B) Why does Anil helps the needy ?

(C) Who helps the needy ?

(D) Why does Anil help the needy ?

  1. He will return your books on next Monday.

(A) What will he do on next Monday?

 (B) When did he return your books?

(C) When will he return your books?

(D) What has he done?

  1. Mr.Khan could complete his task in time.

(A) What could Mr.Khan do in time? 

(B) How did Mr.khan complete the task?

(C) Whose task could Mr.Khan complete in time?

 (D) When could Mr.khan complete his task?

  1. Nalin and his siblings reached the theatre very late.

(A) Who reached the theatre very late?

 (B) How did they reach the theatre?

(C) Who did reached the theatre very late?

(D) When did they reach the theatre very late?

  1. The saint has taken a little fruit juice today.

(A) How many fruit juice did the saint take today?

(B) How much fruit juice did the saint take today?

(C) How much fruit juice has the saint taken today?

 (D) Who has taken fruit juice?

  1. He won’t tell you even a single word.

(A) Who will not tell a single word?

 (B) Whom he will not tell a single word?

(C) Whom will he not tell a single word?.

 (D) Why will he not tell a single word to you?

  1. Mr. K. M. Pandya is teaching a grammatical point in the class.

(A) What is Mr. K. M. Pandya teaching in the class?

(B) Which point is Mr. K. M. Pandya teaching?

(C) Why is Mr. K. M. Pandya teaching a point?

(D) How is Mr. K. M. Pandya teaching a grammatical point?

  1. You must think twice before you speak.

(A) When must you think?

(B) What must you do before you speak?

(C) How many times must you think before you speak?

(D) Why must you think before you speak?

  1. The procession will end at the Subhash Chandra Bose Chuak.

(A) When will the procession end?

(B) How will the procession end?

(C) Where will the procession end?

(D) Wose chauk will the procession end?

  1. You can learn English by listening English news on T.V.

(A) What can I do to learn English?

(B) How can I learn English?

(C) Which is the best way to learn English?

 (D) Which news can I watch to learn English?

  1. Crammering answers will mountain tesion.

(A) What will create mntain?

(B) What causes tension?

(C) What will mountain?

(D) What will mountain tension?

  1. Devangi can take part in the elocution competition as she is good at speaking.

(A) How can Devangi take part?

(B) What can Devangi do?

(C) Why can Devangi take part in the elocution competition?

(D) Who can take part in the elocution competition?

  1. Jenil is going to do his graduation at Baroda.

(A) What is Jenil going to do at Baroda?

 (B) Where jenil is going to do his graduation?

(C) Where is Jenil going to do his graduation? 

(D) Why is Jenil going to do his graduation?

  1. Krupa has seen a young one of a parrot in the court yard.

(A) What did Krupa see in the court yard?

(B) Whose young one did Krupa see in the court yard?

(C) Whose young one Krupa has seen in the court yard?

(D) Whose young one has Krupa seen in the court yard?

  1. He was having his meal when I knocked at the door.

(A) What was he doing?

(B) When was he having his meal?

(c) At what time was he having his meal? 

(D) Why was he having his meal then?

  1. Hemani would spare some time for reading when she was in high school.

(A) When would Hemani spare time for reading? 

(B) Why would Hemani spare time for reading?

(C) How would Hemangi spare time for reading? 

(D) When Hemangi would spare time for reading?

  1. The lieutenant wrote a few letters to Money.

(A) What did the lieutenant do to Money?

(B) How much letters did the lieutenant write to money?

(C) How many letters did the lieutenant wrote to Money?

(D) How many letters did the lieutenant write to Money?

  1. When the spring arrives, all the trees wear colourful costumes.

(A) What happened when the spring arrived?

 (B) Why do all the trees wear colourful costumes?

(C) When do all the trees wear colourful costumes?

 (D) How do all the trees wear colourful costumes?

  1. The smoke and gases cause air pollution.

(A) When does pollution create?

(B) Who causes pollution?

(C) What causes pollution?

(D) How pollution is created?

  1. I will copy Nana Patekar’s acting in the comedy show?

(A) What wilL you do?

(B) Whose acting will you copy in the comedy show?

(C) How will you copy acting in the comedy show?

(D) Where will you copy acting of Nana patekar?

  1. Your mobile shows that it has a low battery?

(A) What do your mobile show?

(B) What does your mobile shows?

(C) What does your mobile show?

(D) When does your battery show?

  1. We should understand the word first and then you can use it in a sentence.

(A) What can you do using the word? 

(B) When can we use a word in a sentence?

(C) How can use a word in a sentence?

 (D)Who can use a word in a sentence?

32.If you copy answers, you will never be able to understand anything.

(A) How do you copy answer?

(B) When do you copy answers?

(C) What happens if you copy answers?

 (D) Why do you copy answers?

  1. A person with resolution can cross a sea.

(A) Who can cross a sea?

(B) How can a person cross a sea?

(C) What can a person with resolution do?

 (D) What crosses a sea?

  1. Mr.Rval’s son has cracked the G.P.S.C examination.

(A) What has Mr.Rval’s son cracked? 

(B) Who has cracked the examination?

(C) Which exam has Mr.Raval’s son cracked?

 (D) Whose son has cracked the exam?

  1. Nupur always does yogas to cut her weight.

(A) What does Nupur want to do?

(B) Why does Nupur do Yogas?

(C) How does Nupur do Yogas?

(D) Who does yogas to cut her weight?

  1. The government recruited 100000 young men in the administrative department.

(A) Why the government did recruited young men in the administrative department?

(B) Who recruit the young men in the administrative department?

(c) How many young men did the government recruit in the administrative department?

(D) How many young men the government recruited in the administrative department?

37.At the function I saw the minister in a very simple dress.

(A) Whom did you see in a very simple dress?

 (B) How did you see the minister?

(C) Whom did you see the minister?

(D) Who saw the minister in a very simple dress?

  1. Sonu sings Sufi songs at the concert.

(A) Which song did Sonu sing at the concert?

(B) Which type of song does Sonu sing at the concert?

(C) How does Sonu sing songs at the concert?

(D) Whose song does Sonu sing at the concert?

(e) Why does Sonu sing Sufi songs?

  1. My school is a kilometer away from my house.

(A) How far is your school from your house? 

(B) How long is your school from your house?

(C) How is your school far from your house?

(D) How often is your school from your house?

  1. My uncle lives in a very big bungalow near Naranpura.

(A) How is your uncle’s bungalow?

(B) Where does your uncle live?

(C) Where did uncle live?

(D) Why does your uncle live in Naranpura?

  1. Everybody was ready to donate one or another thing for the army.

(A) What did everybody ready to do? 

(B) What was everybody ready to do?

(C) For whom was everybody ready to donate one or another thing?

(D) When was everybody ready to give one or another thing for the army?

  1. A summer vacation lasts for 35 days.

(A) How many does the summer vacation run? 

(B) How long does a summer vacation last

(C) How long does a summer vacation lasts?

 (D) How much does a summer vacation last?

  1. Minty solved the difficult puzzle in an easy way.

(A) How does Minty solve the puzzle?

 (B) What did Minty solve?

(C) How did Minty solve the puzzle?

 (D) How Minty solved the puzzle?

  1. Nency should stay at her maternal uncle’s place.

(A) At whose place did Nency stay? 

(B) At whose place should Nency stay?

(C) Where should Nency stay?

(D) Why should Nency stay at her maternal uncle’s place?

  1. You can pay your electricity bill through Paytm.

(A) What can I do with my electricity bill ?

 (B) What can I do with Paytm?

(C) How can I pay my electricity bill?

(D) Can I Pay my bill through Paytm?

  1. The problem was that Nirali didn’t want to study science.

(A) What did Nirali not want?

(B) why did Nirali not want to study science?

(D) what was Nirali’s problem?

(C) What was the problem?

  1. Mithasing smokes for ten or more times a day.

(A) How many cigarettes does Mithasing smoke a day?

(B) What does Mithasing do a day?

(C) How often does Mithasing smoke a day?

(D) Why does Mithsing smoke?

  1. Munna left study to help his old father in the business.

(A) How did Munna leave his old father?

 (B) What did Munna do to leave his old father?

(C) Why did Munna leave study?

(D) What happened with Munna?

  1. He was not able to stand on his own?

(A) Who not able to stand on his own?

(B) Who was not able to stand on his own?

(C) Why was he not able to stand on his own? 

(D) How was not he able to do?

  1. Mrs. Bhatt cut the cloth according to her size.

(A) What does Mrs.Bhatt do?

(B) How did Mrs.Bhatt cut cloth?

(C) What did Mrs.Bhatt cut?

(D) How much did Mrs.Bhatt cut cloth?

 

  •   ANSWERS : EXERCISES. •
  1.   1. Who went to U.S.A.
  1. Who are friends?

3.Who respects Nana?

  1. Who knows how the mistakes took place?
  1. Who formed the rules of this company?

6.Who declared his innings at the end of the day?

7.Who will address a new session in the morning the next day?

  1. Who defeated many boxers?

9.Who has been playing cricket for last many years?

  1. Who started Quit India movement in 1942?
  1.   1. Whom did I meet at the railway station?
  1. Whom did I call as a chief guest?
  1. Whom did Helen Keller ask to strike against war?
  1. Whom did Walt Disney meet to discuss about The Rabbit?

5.By whom was The Best Actor award was declared?

  1. Behind whom will he stand?
  1. By whom was ‘Gitanjali written?
  1. For whom were Mr. White and Mrs.White waiting?

9.To whom does the committee look to know the result?

  1. From whom has Krutarth received that gift just now?

3.1.Whose cousin is Arpita?

  1. Whose friend is Vinod?
  1. Whose sister does Aradhana call daily?
  1. Whose hand did Mrs. White keep in her hand?
  1. To whose home did Suketu invite us?
  1. Whose cartoons did Walt make?
  1. Whose heart should I love before I love others?
  1. Whose company does Vodafone take over?
  1. In whose house did we live for more than 20 years?
  1. For whose progress did Gandhiji wish freedom?
  1.   1. Which serial did 100 million people watch?
  1. On which machine do I fully trust?

3.Which movie did a quarter of billion people see in 1968?

4.Against which horror deeds were they ready to fight?

  1. Which machine do I like?
  1. By which buffalo was that Lion attacked?

7.Which game do I play manytimes?

  1. Through which train did Aruna come Delhi?

9.Under which tree was Medha Patkar standing?

  1. By which fruit was a scientist attracted?
  1.   1. What is my name?
  1. What did the manager own?

3.What did Anjana gift to please me?

4.What did Walt Disney establish?

  1. What did Kavita get for her birthday?

6.What will the tourist like to watch in this meet?

  1. What did I keep in Nana’s room?
  1. What should the customer do to install love?

9.What is Kiran doing?

  1. What are Arpita and Kavya doing?
  1. 1.Where did Ami live?
  1. Where was Gandhiji born?
  1. Where did Morris work?

4.Where did Ants stop?

5.Where was the man painting rainbow?

  1. From where does Narendra come?

7.Where should people deposit their money?

  1. Where does the narrator meet his Nana?
  1. From where did Mahatma start “Dandikuch?
  1. Where do I see him?
  1. 1. When did Suketu reach at the station?
  1. When will I come there?

3.When did the doctor meet Nana?

  1. When is the next bus to Goa?

5.When will she call me?

6.When does Kanhaiya want to see Radha?

  1. When is the float procession?

8.When will we declare our innings?

9.From when will the admission be started?

  1. When has New York passed an Emancipation act?

8.1. Why did Mary Kom win the gold medal?

2.Why did Ruchita invite Asha?

  1. Why was I not allowed to attend the meeting?

4.Why do people buy CNG cars?

5.Why did Mrs. White wish to visit India?

6.Why does my papa work the whole day?

7.Why can’t India make progress?

  1. Why do they elect Modiji?

9.Why does the lawyer constantly talk with him?

  1. Why did the Indian government announce demonetization?

9.1. How is Ami?

  1. How does Amitabh look?
  1. How did Prithviraj Chauhan fight with Ghori?
  1. How many dresses will Arti buy from this sale?
  1. How much apple did Kripa buy?

6.How tall is Henry?

7.How old is Rucha?

8.How big is this house?

9.How much is this mobile phone?

  1. How far is Ambaji from here?
  • ANSWERS : MIXED EXERCISES
  1. (D)  2.(A) 3. (B)  4. (D) 5. (A)  6. (B) 7. (D) 8. (A)  9. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (C)  13. (A) 14.( C) 15. (C) 16. (B) 17. (C) 
  2. (C) 19. (B) 20. (D) 21. (C) 22. (C)23. (D) 24. (B) 25. (A) 
  3. (D) 27. (C) 28. (C) 29. (B) 30. (C) 31. (B) 32. (C) 33. (A) 

34.( C) 35. (B) 36. (C) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (B) 41. (C) 42. (A) 43. (C) 44. (B) 45. (C) 46. (C) 47. (C) 48. (C) 49. (B) 50. (C)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here